Ir al contenido principal

TASCA 11 CONNECTATS

1. INTRODUCCIÓ        
Costa d'imaginar-se un món sense mòbils ni wifi. En aquesta tasca parlarem de les ones electromagnètiques (OEM) i en concret focalitzarem l'atenció a les d’alta freqüència, les quals les trobarem principalment per a transmetre informació. Són emeses, per exemple, per telèfons mòbils, xarxes WIFI o televisions digitals, o inclús les trobarem també per a escalfar aliments mitjançant el forn microones. Com veieu, no són sols útils per les telecomunicacions, sinó altres camps com l'alimentació, o la medicina...La radiació ens envolta en tot l'entorn i prové de la llum del sol, de les roques, del tomàquet que avui menjarem a l'amanida, de les bombetes que adornen el nostre arbre de Nadal i fins i tot de nosaltres mateixos. El problema per a la nostra salut no està en la radiació en si mateixa, sinó en la seva energia. 

Però primer, què sabem sobre les ones electromagnètiques? Què són? Imagineu l'ona com un cordill agafat pels dos extrems i destensat, és a dir, una mica solt quasi tocant el terra. Aleshores si tirem en força un dels extrems, provocarem una ona, immediatament aquesta ona viatjarà fins a l'altre extrem de forma sinuosa. Aquesta propagació d'energia entre dos punts de l'espai mitjançant ones s'anomena radiació. Doncs continuant en aquest símil, una ona electromagnètica és una vibració del camp elèctric i magnètic en l'espai. Quan aquestes pertorbacions de tots dos camps apareixen juntes sorgeix la nostra protagonista, l'ona electromagnètica, i com ho aprofitem nosaltres? Doncs transmetent energia o codificant-la per obtenir informació. 

Tornant a l'exemple del cordill, depenent de la quantitat de força, diferenciarem una longitud d'ona i una freqüència de la vibració això ens permetrà classificar les ones en diferents tipus (espectre electromagnètic), com podeu observar a la imatge a sota. Aquesta diferenciació obre camps d'aplicació molt diversos. La divisió més important, sorgeix entre la radiació electromagnètica ionitzant (alta energia) i no ionitzant (baixa energia).  

Diem ionitzants perquè tenen la força suficient per interactuar amb la matèria i provocar efectes nocius, entre ells afectar el funcionament del nostre ADN amb tot el que implica com són tumors. Exemples de radiacions ionitzants les trobem a la radiació gamma que prové dels raigs còsmics, els raigs X; que utilitzem per a les radiografies o la llum ultraviolada; una franja de la radiació que rebem del sol cada dia.
En canvi les no ionitzants no tenen la suficient força per interactuar amb la matèria, és a dir, no tenen l'energia suficient per provocar directament mutacions del DNA i, per tant, probablement no poden iniciar la carcinogènesi, però podrien ser promotors. Avui dia es parla de contaminació electromagnètica, per a referir-se a l'exposició dels éssers vius o els aparells a un camp electromagnètic i es discuteix sobre els efectes d'aquesta exposició sobre la salut o la fertilitat...pel que fa als exemples de les radiacions no ionitzants, entre les que no tenen la capacitat d'alterar la matèria trobem la radiació infraroja dels comandaments de TV, els microones, les ones de ràdio i TV, així com les de telefonia mòbil i el Wi-Fi. 
Arribats a aquest punt ja podem començar a separar amb un criteri científic els diferents efectes de les radiacions. En l'actualitat hi ha molta controvèrsia sobre l'efecte de les ones electromagnètiques a la salut. Us heu parat a pensar quantes ones ens rodegen cada dia? Totes són perjudicials? Totes són innòcues? Tot i que es considera radiació no ionitzant, ha sorgit preocupació social i reivindicacions amb el fi d'aturar la construcció d'antenes de telefonia al sostre d'alguns edificis també casos de persones que tenen l'anomenada hipersensibilitat electromagnètica (malaltia no reconeguda per l'OMS).  Així doncs, són realment perjudicials aquestes xarxes de telefonia? És dolent tenir prop el mòbil quan vas a dormir? Provoca algun efecte rebre les emissions de Wi-Fi del router? Sabeu que s'anomena el principi de precaució? En aquesta tasca en parlarem sobre tot això.  

2. ONES I SALUT

Segons la Viquipèdia, una ona és una propagació d'una pertorbació d'alguna propietat d'un medi. La definició és molt correcta, però l'entens? Potser amb un exemple ho entendràs millor.

Tirem una pedra en un llac quiet i, què passa, apareix un ona. Però, l'aigua es desplaça?


1.1. Fes un clic a la imatge de la dreta. És un simulador d'ones. Fes-lo servir i contesta les següent preguntes:

A primer vista, sembla que les boles es desplacin cap a la dreta? Sí, ho sembla.
Mira només un bola verda. Fixa-t'hi bé. Quin moviment fa? Està quieta.
Per tant, es correcte dir que en aquesta ona no hi ha desplaçament de cap partícula física? Sí, és correcte.
Però alguna cosa sí que es desplaça. Si movem un extrem , al cap d'uns segons s'acaben movent totes les boles. I per moure qualsevol objecte fa falta alguna cosa. Així doncs, què és el que es desplaça en una ona? La corrent.
Completa la frase: "En la ona de simulador manual només es desplacen verticalment. En canvi horitzontalment es desplaça __________________
A la part inferior, hi ha dos paràmetres: amplitud i freqüència. Què passa si augmentes l'amplitud? Què li passa a la ona que es crea? Que les ones són més amplies. Que depenent de l'amplitud, l'ona és més gran o més petita.
I si augmentes la freqüència? Què li passa a la ona? Que és més ràpida, és a dir, tarda més o tarda menys en arribar al seu final.
Tracta de respondre totes aquestes preguntes d'aquest apartat en un text en conjunt i extreu les conclusions més importants del que has après.

Depenent del tipus d'ona que seleccionis, i del tipus de amplitud, freqüència, amortiguació i tensió es podrán crear diferents tipus d'ones, per així conseguir utilitzar-les de la manera que necessitem.


1.2. Heu pogut llegir a la introducció els diferents tipus d'ones electromagnètiques segons els efectes biològics que tenen: les radiacions ionitzants i les no ionitzants.

Consulta l'enllaç 1 i l'enllaç 2.

A partir dels enllaços i la teva recerca, fes un llistat de cinc tipus d'ones electromagnètiques que podem trobar a la nostra societat i que podem estar en contacte amb elles. Argumenta el seu efecte biològic.


·Radiofreqüència: és un terme que s'aplica a la porció menys energètica de l'espectre electromagnètic, situada entre els 3 hertzs (Hz) i 300 gigahercios (GHz).

·Microones: microones a les ones electromagnètiques; generalment d'entre 300 MHz i 30 GHz,1​ que suposa un període d'oscil·lació de 3 s a 33 s i una longitud d'ona en el rang d'1 m a 10 mm.

·Infraroges: Estan en el rang de 0,7 a 1000 micròmetres. La radiació infraroja s'associa generalment amb la calor. Elles són produïdes per cossos que generen calor, encara que a vegades poden ser generades per alguns díodes emissors de llum i alguns làsers.

·Ultravioleta: cobreix l'interval de 4 a 400 nm. El Sol és una important font emissora de raigs en aquesta freqüència, els quals causen càncer de pell a exposicions prolongades. Aquest tipus d'ona no s'usa en les telecomunicacions, les seves aplicacions són principalment en el camp de la medicina.

·Raigs X: radiació electromagnètica, invisible, capaç de travessar cossos opacs i d'impressionar les pel·lícules fotogràfiques. La longitud d'ona està entre 10 a 0,01 nanòmetres, corresponent a freqüències en el rang de 30 a 30 000 PHz.



1.3. Mira en atenció el vídeo de "Què, qui, com! Antenes sí, a casa del veí" i respon a les següents qüestions.

a) És recomanable apagar el wifi durant la nit? I per quina raó? Sí, perquè desprenen unes ones que en a llarga durada no són bones.

b) Són un perill per a la salut, les seves ones? Sí, no molt gran però sí.

c) I les microones de la telefonia mòbil? També, la majoria d'ones dels dispositius són dolentes.

d) Tenen fuites, els forns microones? Sí, petites però en tenen. Per això quan utilitzes un microones no t'has d'apropar molt.

e) Què és el que podria causar més danys als éssers vius, les antenes de telefonia mòbil o el mòbil en si? Per què?  El mòbil, perquè està més aprop i està constantment funcionant.

f) Com ho relacioneu amb la frase "La distància és important"? Que s'ha d'intentar estar a una certa distància per evitar perills.

Tracta de respondre totes aquestes preguntes d'aquest apartat en un text en conjunt i extreu les conclusions més importants del que has après.


Antenes sí, a casa del veí
És recomanable apagar el wifi durant la nit? I per quina raó? Són un perill per a la salut, les seves ones? I les microones de la telefonia mòbil? Tenen fuites, els forns microones?

1.4. Taxa d'absorció específica (SAR)

Els governs, davant d'aquestes polèmiques tecnològiques entre altres polèmiques ambientals s'inclinen pel principi de precaució (enllaç 1, enllaç 2), el qual vetlla per la seguretat ambiental i de salut de la població a llarg termini dins d'una tecnologia força incipient. És per això que en el vídeo parlen del SAR i de les quantitats de radiació electromagnètica que desprenen els aparells de radiofreqüència. Per internet hi ha llistats de telèfons amb aquestes emissions SAR.

a) Argumenteu quines característiques prioritzarieu a l'hora de comprar-vos un telèfon mòbil. Preu? Característiques tècniques? Emissions electromagnètiques? Fidelització a una marca (per exemple, comprar sempre Apple)?
Jo normalment a l'hora de comprar-me un telèfon mòbil tinc en conta les característiques tècniques, el preu, i les valoracions.

Podeu consultar els següents enllaços per poder argumentar la vostra decisió:

Taxa d'absorció específica (SAR).
Llistat de telèfons amb els valors SAR
b) Què és l'anomenada hipersensibilitat electromagnètica? Per què l'OMS no la considera una malaltia i és considerada com una malaltia mental?

Patiment d'una gran varietat de símptomes que els afectats atribueixen a l'exposició a camps electromagnètics de baixa intensitat com a antenes de telefonia o línies d'alta tensió.​ Segons l'OMS, les evidències científiques semblen indicar que no hi ha proves fefaents que l'exposició a camps de radiofreqüència de nivell inferior als que provoquen l'escalfament dels teixits tingui efectes perjudicials per a la salut, sense que fins ara s'hagi aconseguit provar que existeixi una relació causal entre l'exposició a camps electromagnètics i certs símptomes notificats pels propis pacients.

1.5. Bones pràctiques per protegir-nos de les ones electromagnètiques a la llar.

Els camps electromagnètics poden causar mal de cap, alteracions musculars, nerviosisme o insomni. Els casos d’electrosensibilitat estan augmentant en els últims anys. Acostumen a estar relacionats amb els camps electromagnètics naturals (radiació solar, corrents d’aigües subterrànies…) i artificials (aparells elèctrics, antenes, repetidors…). El senyal wifi, els telèfons sense fils i els radiodespertadors moderns són els que més han contribuït a augmentar la radiació, i han suposat un seriós problema per a la salut de la població.

Com reduir les ones a la nostra llar?

Podem fer petits canvis, gestos que no suposen cap esforç ni desemborsament econòmic, que reduiran la nostra exposició a aquestes ones. “El risc zero no existeix, però sí que en podem minimitzar l’exposició per evitar-ne l’acumulació”.

Fes una cerca a la xarxa i enumera 10 accions o mesures que ens ajudin a protegir-nos a la nostra llar.

1. Vigili si prop dels edificis on viu o treballa existeixen antenes de telecomunicacions
2. Eviti l'ús de telèfons mòbils.
3. Eviti col·locar rentadores, microones, forns, calderes, cuines d'inducció o vitroceràmiques contigus als dormitoris.
4. Comprovi que la seva instal·lació elèctrica no emet més radiacions de l'estrictament necessari.
5. Eviti l'ús de determinats materials com a basalts o granits.
6. Eviti els llocs tancats amb aire condicionat, les finestres impracticables i els materials artificials.
7. Eviti nivells elevats d'electricitat estàtica.
8. Eviti localitzar la seva casa o oficina en àrees amb elevats nivells sonors.
9. No col·loqui aparells elèctrics en la tauleta de nit.

10. Realitzi un ESTUDI DE SALUT GEOAMBIENTAL PROPFESIONAL

1.6. XARXES A PROP DE CASA!

A partir de tot el que s'ha vist als apartats anteriors. Fem recerca del que hi ha al nostre voltant. 

Sou conscients de quantes antenes de telefonia mòbil teniu al costat de casa?

Visiteu Antenes GSM., 

a) Introduïu el vostre municipi, amplieu el mapa al voltant del carrer on viviu i indiqueu quantes antenes teniu al voltant, la companyia operadora i l'adreça de l'antena. Ara aneu alguna àrea no tan habitada com a Tarragona i que sigui fonamentalment a l'entorn rural. Feu captura de pantalla de tots els dos llocs. 




b) Esperàveu aquest resultat a la vostra llar? Us ha sorprès? Penseu que es necessiten tantes? Hi ha diferències significatives en l'àrea rural escollida? Hi ha alternatives per tenir bona connexió sense possible afecció a la nostra salut a les grans ciutats? i respecte als entorns rurals?  

No l'esperava, ja que creia que hi hauria alguna més a prop. Sí, m'ha sorprès. Jo crec que no es necessiten tantes, ja que hi ha llocs que hi han dos de diferents companyies i és totalment innecessari. Sí, què no fiquin tantes antenes o treguin algunes. També.

Comentarios

Entradas populares de este blog

TASCA 4 LA NOSTRA PETJADA AL PLANETA

En aquesta tasca, parlarem sobre una presentació que van realitzar unes companyes de segon de batxillerat sobre diferents temes relacionats amb la contaminació. Per començar parlarem sobre els plàstics: PLÀSTICS Plàstic és el nom genèric i comú que se li dóna a una sèrie de substàncies d'estructura molecular i característiques físic-químiques semblants, la major virtut de les quals és comptar amb elasticitat i flexibilitat durant un interval de temperatures, permetent així el seu modelat i adaptació a diverses formes. Aquest nom prové de la seva eminent plasticitat, és a dir, la seva facilitat per a adquirir certes formes. Les aplicacions del plàstic són virtualment infinites: des de peces de recanvi per a aparells electrònics, elèctrics i industrials, com a aïllants, protectors, fonguis, amortidors, etc., fins a components del sector construcció com a canonades,  impermeabilizantes , aïllants, vidres, etc.  Un altre ús molt comú del plàstic és en la fabricació d'eines, j

NOTÍCIA MES DE DESEMBRE

SUBMERGIBLE PER A PORTAR HUMANS FINS AL LLOC MÉS PROFUND DE LA TERRA Aquesta nau xinesa, a càrrec d'enginyers del Centre de Recerca Científica de Vaixells de la Xina en  Wuxi , província de  Jiangsu , serà capaç d'enfonsar-se en el fons de l'abisme més profund dels oceans, les Fosses de les Mariannes, per a realitzar recerca. Enginyers xinesos ultimen el primer submergible tripulat del món capaç de realitzar recerques complexes en el fons de l'abisme més profund dels oceans, la Fossa de les Mariannes. H an assemblat l'estructura del submergible d'immersió profunda i actualment estan instal·lant equips en el seu interior. El seu objectiu és completar el submergible elèctric, que encara no s'ha nomenat, abans de cap d'any i després començar a realitzar proves en un llac en  Wuxi . Al 2021, el submergible serà lliurat a l'Acadèmia de Ciències de la Xina i s'utilitzarà per a dur a terme expedicions tripulades en la Fossa de les Mariannes

NOTICIA MES DE FEBRER

EL FUTUR DE LES LABORS HUMANITÀRIES  A mesura que pasa el temps, la tecnología va avançant, un exemple d'això és la serp robot que s'ha creat als Estats Units, capaç de realitzar divereses tasques. En la universitat  Johns  Hopkins als EUA, un grup d'enginyers mecànics han desenvolupat una serp robòtica que es mou amb gran rapidesa. Com si fos un animal real, el dispositiu és capaç de pujar tot tipus de superfícies d'una manera àgil i estable. S'espera, de fet, que els robots algun dia puguin ajudar a explorar terrenys inaccessibles, com els enderrocs acumulats després d'un terratrèmol. Permetrien ajudar en els rescats, que són situacions de risc. Els investigadors van estudiar en el laboratori com la serp comuna podia superar obstacles en forma de graons , provant amb diferents altures. Després, van dissenyar un robot compost per una sèrie de mòduls equipats amb rodes i un sistema de suspensió i amortiment, una solució que li pe