Ir al contenido principal

TASCA 10 MALALTIES II

 LES MALALTIES DEL NOSTRE TEMPS

1 SOBREPÈS I MALALTIES CARDIOVASCULARS


Les malalties cardiovasculars (MCV), són un conjunt de trastorns del cor i dels vasos sanguinis. Són la principal causa de defunció a tot el món. Les malalties cardiovasculars afecten en major proporció als països d'ingressos baixos i mitjans: més de el 80% de les defuncions per aquesta causa es produeixen en aquests països.

Tenir uns hàbits alimentaris saludables i realitzar activitat física de manera regular prevé les MCV: Nivells elevats de colesterol en sang, tensió arterial elevada, sobrepès-obesitat, i diabetis.

En l'article del diari ARA i el video de Xplore Health que s'adjunten s'apunta un conjunt de factors per explicar l'augment tan espectacular de la prevalença de l'obesitat en tot el món.

Llegeix l'article i observa el vídeo per respondre a les següents preguntes

1.1 Quins són  els factors de risc  a tenir en compte pel sobrepès i l'obesitat, desencadenant en gran part de les MCV? 

Escriu  una breu descripció de 4 o 5 línies  de cada factor de risc amb les teves paraules.

Els factors de risc a tenir en compte pel sobrpès i l'obesitat són molts i variats, desde petits problemes de salut com tindre la tensió alta fins a morir a causa de tindre moltes enfermetats. Hem de ser conscients de tot el que podem patir per culpa del sobrepès i l'obesitat ja que pot generar moltes molesties i dificultar-nos molt la vida.

1.2. Com hi posaries remei? Imagina't que d'aquí uns anys, amb els teus anys de recerca i la teva expertesa , assoleixes la direcció de la Conselleria de Salut.  Damunt la taula tens un seguit d'informes on es posa de manifest:

 La necessitat de reduir costos a mig termini en els tractaments de les MCV.  S'estan disparant d'una forma alarmant.
Cal, per altra banda, fomentar els hàbits saludables , tant dietètics com de pràctica esportiva entre tota la població, en especial els joves adolescents.
A més, cal frenar d'alguna manera la proliferació en comerços de menjars hipercalòrics o , si més no, obtenir algun retorn positiu per l'administració que ajudi a finançar tan les despeses que ocasionen la seva ingesta com els estudis necessaris per millorar el control de les MCV.
Aprofundir en els estudis epigenètics i la prevalença de l'obesitat dels nostres temps.

A partir d'aquestes dades, reflexiona i elabora 10 polítiques encaminades a reduir l'obesitat dels més joves i evitar així , a aquestes generacions i les properes, els problemes  de patir les MCV en els propers anys.  Justifica cada política amb 3 o 4 línies on quedi clar la seva relació amb les MCV.



Jo crec que el més important per posar-hi remei a aquesta enfermetat és començant desde el nucli, és a dir, els infants. Si consciencem als més petits d'aquesta enfermetat, serà més fàcil aturar-ho, ja que és millor prevenir que curar.

1. No passis fam
“Realitza entre 4 o 5 ingestes al dia per a evitar arribar als menjars principals amb una fam excessiva. Per a aquestes ingestes tria aliments saludables i que et sadollin. Els tentempiés poden ser fruites, lactis, fruita seca, entrepans saludables, etc. Recorda que en els menjars principals, a més de verdures i hortalisses, han d'haver-hi proteïnes i també una petita porció de cereals integrals.”

2. Consumeix més amanides i verdures
“Per a prevenir l'obesitat en l'àmbit familiar, us recomano que les amanides i verdures siguin les protagonistes tant en el menjar com en el sopar. Els pares ensenyen a través de l'exemple, per la qual cosa aprendre a cuinar per a tota la família amb verdures i hortalisses seria un gran pas”.


3. El fruiter, sempre ple
“El meu consell per a prevenir l'obesitat és que comencis la setmana amb un bon assortiment de fruites. Si les tens a casa et serà molt més fàcil consumir-les al llarg de la setmana i incloure-les així en la teva dieta ja sigui en amanides, tentempiés i/o desdejunis”.


4. Varia els teus plats
“No et quedis només amb les planxes i els bullits o el típic plat de dieta. Porta una dieta variada, modera les quantitats, garanteix una bona higiene del somni (7-8h) i realitza exercici físic! Menjar és un plaer i fer-lo de manera saludable i equilibrada no és avorrit. És un camí cap a un millor estil i qualitat de vida”.


5. Fuig del sedentarisme
“Afegeix activitat a la teva vida diària! Ho pots fer evitant agafar el cotxe per a anar a comprar, canviant el cotxe per la bici quan sigui possible i pujant per les escales en lloc d'utilitzar l'ascensor. Afegeix també color a la teva dieta incloent varietat de fruites i verdures! ”

6. Excés de calories? No, gràcies!
“Com prevenir l'obesitat? Deixant de costat les calories! Preocupa't d'aportar al teu cos tots els nutrients que necessita mitjançant la ingesta d'aliments saludables, frescos i naturals en la teva alimentació de manera diària. No és menjar menys… és menjar millor!”


7. No abusis dels refrescos
“El meu consell per a prevenir l'obesitat és evitar el consum de tota mena de refrescos, alcohol, begudes ensucrades o sucs envasats i en el seu lloc no oblidar-se de beure 1’5-2 litres d'aigua al dia, 6 gots mínim. Infusions, tes o aigües infusionadas amb fruites també poden ser bones alternatives”.


8. Fuig dels entorns obesogénicos
“A més de que les teves eleccions alimentàries siguin adequades i que evitis el sedentarisme, la prevenció de l'obesitat també s'aconsegueix amb accions com menjar en família. És l'entorn perfecte perquè tant petits com majors aprenguin i tinguin a l'abast aliments saludables: fruita, verdura, llegums, cereals integrals…etc.”


9. Tria coccions saludables
“Una de les bases de menjar de manera saludable és la manera de cuinar. Existeixen moltes coccions que requereixen pocs greixos per a aconseguir plats suculents i exquisits per als nostres paladars. Per a prevenir l'obesitat, empra coccions com la planxa, els bullits, el vapor, el forn, el wok i el papillote, en lloc de fregits i arrebossats”.


10. Llegeix les etiquetes nutricionals

“Quantes vegades acabes menjant alguna cosa que no saps de què està fet? Com a consumidor tens una part de responsabilitat amb la teva alimentació i és la de valorar el producte abans de comprar-lo i triar preferentment productes saludables. Però no miris els números (calories, grams de greix…). No, no, no. Mira quins ingredients porta perquè així sabràs què menjaràs, d'on procedeixen les seves calories, quin tipus de greix conté, quants ingredients porta. Tot això et donarà una idea general que t'ajudarà a decidir. Perquè si compres malament, menjaràs malament.”



2. LA MALÀRIA 


El paludisme o malària és una malaltia parasitària. Entre 300 i 500 milions de persones pateixen anualment la malària a tot el món i, d'aquestes, tres milions moren per complicacions de la malaltia. La major part de les víctimes són infants que viuen en països en desenvolupament. És considerada la malaltia parasitària més freqüent del món.

2.1 Completa l'entrada del teu blog amb la fitxa descriptiva de la malària

1. Causant
Malaria
2. Vector
Mosquit
3. Nom de casos en el món l'any 2018
228 millons
4. Què 3 regions del món concentren més del 98 per cent dels casos de malària
Àfrica, Àsia Sudoriental i Mediterrani Oriental
5. Nombre de casos a Àfrica subsahariana
213 millons
6. Nombre de morts en el món
405000 morts al 2018
7. % de morts a Àfrica respecte al total
85%
8. % de nens menors de 5 anys morts respecte al total
67%
9. Simptomatologia
Febre, esgarrifances, mal de cap, nàusees i vòmits, dolor i fatiga muscular
10. Tipus de tractaments.
Vacunes
11.Tipus de prevenció
Mosquiteres i esprais.
12.Finançament internacional per al control de la malaltia

Ha crescut ja que la gent dona més diners per tal d'aconseguir l'erradicació d'aquesta enfermetat. 
13.Línies de recerques actuals
Roll Back Malaria Initiative, Global Malaria Action Plan, Malaria Eradication Research Agenda...

La informació la trobaràs al vídeo "Treballar per un món sense malària" i a l'informe mundial sobre la malària de l'any 2019( que recull les dades del 2018). Pots recórrer també a altres fonts que hauràs d'indicar en qualsevol cas en l'elaboració de la teva tasca.


3. EL NOU CORONAVIRUS I LA SALUT MENTAL

Cal tenir present que qualsevol persona pot, en algun moment de la seva vida, i sotmesa a algunes circumstàncies, patir una alteració emocional i a un gran sofriment que pot afectar directament al curs de la seva vida.

Amb el confinament, quedar reclòs a casa, sense poder sortir a practicar esport ni mantenir el contacte social habitual, ha sorgit la necessitat de trobar estratègies per mantenir-se actiu, amb la ment desperta i, evidentment, distreure's.

Proposa almenys 3 activitats (més és benvingut!) que recomanaries als teus amics i familiars per aconseguir en aquestes condicions de confinament i explica la seva importància:
Entreteniment
Manteniment físic
Ment desperta


1. Fer esport a casa: Intentar fer qualsevol tipus d'exercici en qualsevol espai de casa que tinguem lliure per tal de exercitar una mica els músculs.

2. Jugar a jocs de taula: Jugar a jos de taula i jocs de pensar per fer treballar al cervell.

3. Descobrir nous "hobbies": Trobar nous pasatemps o activitats per tal de sempre estar fent coses.


Comentarios

Entradas populares de este blog

TASCA 4 LA NOSTRA PETJADA AL PLANETA

En aquesta tasca, parlarem sobre una presentació que van realitzar unes companyes de segon de batxillerat sobre diferents temes relacionats amb la contaminació. Per començar parlarem sobre els plàstics: PLÀSTICS Plàstic és el nom genèric i comú que se li dóna a una sèrie de substàncies d'estructura molecular i característiques físic-químiques semblants, la major virtut de les quals és comptar amb elasticitat i flexibilitat durant un interval de temperatures, permetent així el seu modelat i adaptació a diverses formes. Aquest nom prové de la seva eminent plasticitat, és a dir, la seva facilitat per a adquirir certes formes. Les aplicacions del plàstic són virtualment infinites: des de peces de recanvi per a aparells electrònics, elèctrics i industrials, com a aïllants, protectors, fonguis, amortidors, etc., fins a components del sector construcció com a canonades,  impermeabilizantes , aïllants, vidres, etc.  Un altre ús molt comú del plàstic és en la fabricació d'eines, j

NOTÍCIA MES DE DESEMBRE

SUBMERGIBLE PER A PORTAR HUMANS FINS AL LLOC MÉS PROFUND DE LA TERRA Aquesta nau xinesa, a càrrec d'enginyers del Centre de Recerca Científica de Vaixells de la Xina en  Wuxi , província de  Jiangsu , serà capaç d'enfonsar-se en el fons de l'abisme més profund dels oceans, les Fosses de les Mariannes, per a realitzar recerca. Enginyers xinesos ultimen el primer submergible tripulat del món capaç de realitzar recerques complexes en el fons de l'abisme més profund dels oceans, la Fossa de les Mariannes. H an assemblat l'estructura del submergible d'immersió profunda i actualment estan instal·lant equips en el seu interior. El seu objectiu és completar el submergible elèctric, que encara no s'ha nomenat, abans de cap d'any i després començar a realitzar proves en un llac en  Wuxi . Al 2021, el submergible serà lliurat a l'Acadèmia de Ciències de la Xina i s'utilitzarà per a dur a terme expedicions tripulades en la Fossa de les Mariannes

NOTICIA MES DE FEBRER

EL FUTUR DE LES LABORS HUMANITÀRIES  A mesura que pasa el temps, la tecnología va avançant, un exemple d'això és la serp robot que s'ha creat als Estats Units, capaç de realitzar divereses tasques. En la universitat  Johns  Hopkins als EUA, un grup d'enginyers mecànics han desenvolupat una serp robòtica que es mou amb gran rapidesa. Com si fos un animal real, el dispositiu és capaç de pujar tot tipus de superfícies d'una manera àgil i estable. S'espera, de fet, que els robots algun dia puguin ajudar a explorar terrenys inaccessibles, com els enderrocs acumulats després d'un terratrèmol. Permetrien ajudar en els rescats, que són situacions de risc. Els investigadors van estudiar en el laboratori com la serp comuna podia superar obstacles en forma de graons , provant amb diferents altures. Després, van dissenyar un robot compost per una sèrie de mòduls equipats amb rodes i un sistema de suspensió i amortiment, una solució que li pe