Ir al contenido principal

TASCA 9 MALALTIES

Les malalties infeccioses

1 Conceptes clau


Malauràdament estem vivint una situació complicada i històrica, en concret sobre els efectes del virus SARS-CoV2, anomenat (covid-19) que ens fa estar com estem. Què són les malalties infeccioses? Hem de saber que les malalties infeccioses són causades per agents infecciosos. Hi ha malalties infeccioses comunes com els refredats i la grip i també d'altres més greus com la legionel·la , la tuberculosi, la sèpsia, i altres que veuràs en aquesta tasca.

Observa amb atenció el vídeo que explica amb claredat els aspectes més importants de les malalties infeccioses i respon a les següents qüestions.

1.1 Els agents infecciosos.
El vídeo comença explicant els 4 tipus diferents de microorganismes que ens poden causar una infecció.
A) Escriu una breu descripció de cada tipus d'agent infecciós i un exemple de malaltia que poden causar.
- Fong:grup d'organismes eucariotes que es classifiquen en un regne diferent al de les plantes, animals i protistos. Micetoma.
-Paràsit: una estreta relació en la qual un dels participants, el paràsit, depèn de l'altre, hoste, i obté algun benefici. En la majoria dels casos de parasitisme l'hoste percep un mal o perjudici per part del paràsit en algun moment del cicle. Malària.
-Virus: és un agent infecciós microscòpic acel·lular que només pot multiplicar-se dins de les cèl·lules d'altres organismes. VIH
-Bacteri: són microorganismes procariotes que presenten una grandària d'uns pocs micròmetres i diverses formes, incloent filaments, esferes, barres, llevataps i hèlixs. Salmonella
1.2. Etapes de la malaltia infecciosa.
B) Fes una recerca i descriu les etapes que té tota malaltia infecciosa.
1.Fase d'incubació: És l'interval de temps que transcorre entre el moment que els agents patògens envaeixen a un organisme i la manifestació dels primers símptomes de la malaltia.
2.Fase de malaltia manifesta: Apareixen símptomes i signes clars de la malaltia.
3.Fase de convalescència: Una vegada eliminats els agents patògens, l'organisme deu, recobrar la salut perduda.
1.3. Les malalties descrites en el vídeo tenen totes diferent simptomatologia. Algunes malalties són difícils de diagnosticar per tenir una simptomatologia comuna a altres malalties més freqüents.
C) Tria tres malalties infeccioses que surtin en el vídeo i detalla la seva simptomatologia.

VIH: Cansanci, dolors de cap i de garganta, infeccions greus...
Neumonia: Tos, febre, esgarrifances...
Tuberculosis: Dificultat respiratòria, dolor al pit, tos, fatiga, febre...
1.4. La doctora ens comenta 4 estratègies bàsiques per evitar el contagi i la seva propagació.
D) Apunta aquestes 4 mesures bàsiques de prevenció i comenta per què la gent que porta pròtesis té més risc d'infeccions.

1. Quan tossim hem de tossir al coltze
2. Quan ens fem una ferida rentar-ho bé amb aigua i sabó
3. Si estem malats no anar a treballar ni a l'escola
4. Rentar-nos les mans moltes vegades

Perquè tenen una via de contacte amb l'exterior directa cap al seu organisme i es multipliquen més fàcilment i això facilita que puguin tindre més infeccions.
1.5. Com pot lluitar el nostre cos contra les infeccions?

Amb el sistema immunitari, les vacunes i amb els antibiòtics
E) Identifica els 3 mecanismes de lluita que pot disposar el nostre cos contra les infeccions i explica com actuen.

Sistema immunitari: Són les defenses amb les que nèixes, les que heredes.
Vacunes: Entrenen el sistema immunitari.
Antibiòtics: Fàrmacs per poder matar al microorganisme.


2. El nou coronavirus

Fa encara no 3 mesos, a una regió de Xina, es van detectar uns quants casos de neumonia causada per un virus nou, diferent als coneguts fins ara. Pocs dies després les autoritats sanitàries xineses el van identificar com un virus del tipus coronavirus batejat amb el nom de SARS-CoV2.
Observa amb atenció aquest vídeo (1h i 45 min) del programa "Volem saber" de TV3 on el Doctor Trilla, amb altres especialistes, responen a moltes preguntes d'aquesta nova malaltia que, malauradament, tan en sentim a parlar avui en dia.

Amb les preguntes que fan els diferents experts, fes els dos apartats següents:
2.1. Escull 10 preguntes i respostes que més t’han cridat l’atenció i explica en un parell de línies el per què les has triades.
1. És veritat que si al principi es tenen símptomes lleus és més difícil que després es compliqui? Sí que es veritat.
2. Quins altres tipus de coronavirus existeixen? Sí, el SARS, el MERS, el REFREDAT COMÚ i el SARS-COV-2.
3. Es pot agafar la COVID-19 més d'una vegada? Probablement.
4. Si has passat el COVID-19 estas immunitzat? No, perquè la immunització del COVID-19 no és de llarga durada.
5. Com pot afectar el COVID-19 a les noies embarassades? Actualment no suposa cap risc.
6. Com es possible que la vacuna la tinguem d'quí entre 15 i 18 mesos? Per el procés de desenvolupament i per trobar una vacuna triguem tot aquest temps.
7. Com ens curarem? Amb tractament simtomàtic o els que tenen sintomes lleus sense tractament.
8.Hauria de suspendre el viatge? Ja s'ha suspes directament.
9. Quant de temps viu aquest virus a la superfícice? Molt de temps, fins i tot 1 día.
10.Si estic infectat comm ho faig per no contagiar-ho a casa? Amb les normes d'aïllament a domicili.

2.2. Crea 3 preguntes que li faries als experts i que no hagin preguntat.
1. Quan calculeu que s'haurà erradicat el COVID-19 ?
2. Quant de temps més haurem d'estar a casa confinats?
3. Creieu que el Coronavirus provocarà moltes morts?
2.3 Observa en aquest curt video de worldwide_engineering l'evolució del nombre de casos confirmats del nou coronavirus arreu del món. Esbrina amb el vídeo quins països han aconseguit frenar més aquesta pandèmia . Tria un d'aquests països i fes una mica de recerca indicant amb quines mesures ( 2 o 3 de més importants) ho estan aconseguint.
Els països que han aconseguit millor frenar aquesta pandèmia són Canadà, Els Emirats Àrabs, Vietnam... Ja que van començar tenint els primers casos i ara ja no estan al top mundial.
Les millors mesures que han pres són tancar les fronteres, aturar el païs, confinar a la gent a les seves cases i fer que la gent treballi a casa.

Comentarios

Entradas populares de este blog

TASCA 4 LA NOSTRA PETJADA AL PLANETA

En aquesta tasca, parlarem sobre una presentació que van realitzar unes companyes de segon de batxillerat sobre diferents temes relacionats amb la contaminació. Per començar parlarem sobre els plàstics: PLÀSTICS Plàstic és el nom genèric i comú que se li dóna a una sèrie de substàncies d'estructura molecular i característiques físic-químiques semblants, la major virtut de les quals és comptar amb elasticitat i flexibilitat durant un interval de temperatures, permetent així el seu modelat i adaptació a diverses formes. Aquest nom prové de la seva eminent plasticitat, és a dir, la seva facilitat per a adquirir certes formes. Les aplicacions del plàstic són virtualment infinites: des de peces de recanvi per a aparells electrònics, elèctrics i industrials, com a aïllants, protectors, fonguis, amortidors, etc., fins a components del sector construcció com a canonades,  impermeabilizantes , aïllants, vidres, etc.  Un altre ús molt comú del plàstic és en la fabricació d'eines, j

NOTÍCIA MES DE DESEMBRE

SUBMERGIBLE PER A PORTAR HUMANS FINS AL LLOC MÉS PROFUND DE LA TERRA Aquesta nau xinesa, a càrrec d'enginyers del Centre de Recerca Científica de Vaixells de la Xina en  Wuxi , província de  Jiangsu , serà capaç d'enfonsar-se en el fons de l'abisme més profund dels oceans, les Fosses de les Mariannes, per a realitzar recerca. Enginyers xinesos ultimen el primer submergible tripulat del món capaç de realitzar recerques complexes en el fons de l'abisme més profund dels oceans, la Fossa de les Mariannes. H an assemblat l'estructura del submergible d'immersió profunda i actualment estan instal·lant equips en el seu interior. El seu objectiu és completar el submergible elèctric, que encara no s'ha nomenat, abans de cap d'any i després començar a realitzar proves en un llac en  Wuxi . Al 2021, el submergible serà lliurat a l'Acadèmia de Ciències de la Xina i s'utilitzarà per a dur a terme expedicions tripulades en la Fossa de les Mariannes

NOTICIA MES DE FEBRER

EL FUTUR DE LES LABORS HUMANITÀRIES  A mesura que pasa el temps, la tecnología va avançant, un exemple d'això és la serp robot que s'ha creat als Estats Units, capaç de realitzar divereses tasques. En la universitat  Johns  Hopkins als EUA, un grup d'enginyers mecànics han desenvolupat una serp robòtica que es mou amb gran rapidesa. Com si fos un animal real, el dispositiu és capaç de pujar tot tipus de superfícies d'una manera àgil i estable. S'espera, de fet, que els robots algun dia puguin ajudar a explorar terrenys inaccessibles, com els enderrocs acumulats després d'un terratrèmol. Permetrien ajudar en els rescats, que són situacions de risc. Els investigadors van estudiar en el laboratori com la serp comuna podia superar obstacles en forma de graons , provant amb diferents altures. Després, van dissenyar un robot compost per una sèrie de mòduls equipats amb rodes i un sistema de suspensió i amortiment, una solució que li pe