Ir al contenido principal

TASCA 6 VACUNES II

En aquesta tasca haurem de fer diverses activitats relacionades amb les vacunes.


4.- APROVA UNA NOVA VACUNA


4.1.Introducció i encàrrec


A la primera activitat haurem de definir els conceptes seguents;

VACUNA: és un preparat antigen de microorganismes complets o d'alguna de les seves proteïnes o toxines que s'utilitza per a la prevenció o reducció de malalties en animals i humans.

SISTEMA IMMUNITARI: és el conjunt de mecanismes d'un organisme que el protegeixen contra les malalties mitjançant la identificació i posterior eliminació de patògens i cèl·lules tumorals.

 LIMFÒCITS: és una varietat de leucòcit agranular que es caracteritza morfològicament per tenir un nucli arrodonit al voltant del qual amb prou feines pot veure's -mitjançant microscopia- el citoplasma.

CÈL·LULES B: són limfòcits que tenen un paper important en la resposta immunitària humoral. Les funcions principals dels limfòcits B són fabricar anticossos contra antígens, funcionar com a cèl·lules presentadores d'antigen i eventualment transformar-se en cèl·lules de memòria B després de ser activades per la interacció amb l'antigen.

CÈL·LULES T:  s'activen quan el receptor T és activat pels limfòcits B. Són cèl·lules centrals en la funció i regulació del sistema immunitari adaptatiu o cel·lular dels vertebrats. Aquests ataquen i destrueixen cèl·lules pròpies tumorals o infectades.

 CÈL·LULES DE MEMÒRIA: són un subtipus de limfòcit B que es forma dins dels centres germinals després de la primera exposició a un antigen. Tenen un paper molt important en la resposta immunitària secundària, ja que són capaces d’actuar més ràpidament i eficaç en cas de reinfecció.

DISSENY IN VITRO DE LA VACUNA:  se refiere a una técnica para realizar un determinado experimento en un tubo de ensayo, o generalmente en un ambiente controlado fuera de un organismo vivo.



4.2 a. L'equip de la investigadora que us rep ha identificat un fragment del virus Y. Quin nom rep i què volen comprovar per saber si és un bon candidat per a la vacuna?
És anomenat “antigen Y”, que pot ser un bon candidat per a la vacuna. Volen comprovar si és capaç d’activar una resposta immunitària en animals i si és necessària una substància anomenada adjuvant per maximitzar aquesta resposta.
4.2 b. Quina tècnica de laboratori utilitzareu en aquest experiment? Què ens permetrà detectar aquesta tècnica?
ELISA (Enzim Linked Immuno Sorbent Assay), que permet detectar en una mostra la presència d’anticossos específics contra un antigen.
4.2 c. El teu estudi ha estat aprovat pel comitè ètic perquè seguia el principis de les 3R en l'experimentació animal. Un cop ja sabeu que en la recerca s'apliquen aquests principis, com respondríeu a l'opinió següent?
"La recerca de coneixement no és un fi que justifiqui qualsevol acció. Per això, denunciem que la ciència sempre utilitza animals d'experimentació com si fossin objectes sense drets, sense preocupar-se pel seu patiment ni per la quantitat que n'utilitza."
No estic d'acord ja que penso que és més important salvar a milers de persones que no a nou ratolins.
4.3. Reflexió sobre la recerca que heu dut a terme 
No ho pots concloure que és efectiva al 100% ja que qualsevol petit detall en el cos d'una persona pot modificar els resultats.
4.4 .Reflexió sobre el balanç de riscos i beneficis
4.4a. Llegiu el prospecte de la nova vacuna i expliqueu per què la descriuen com a immunògena.
Perquè la resposta immunitària en humans és molt bona i els efectes adversos són molt lleus i poc freqüents (semblants als de qualsevol altre fàrmac). Els efectes secundaris greus són extremadament rars.
4.4b. Accediu a l'aplicació que el Dr. James Lind ha carregat a la tauleta. Completeu les frases següents amb la informació que hi trobareu:
a) Segons el gràfic, veiem que el nombre de casos de Xarampiò són els que més han disminuït després de la comercialització d'una vacuna.
b) Quan una malaltia com la verola s'elimina a tot el món es diu que s'ha eradicat.
c) Patir complicacions greus a causa del xarampió és molt probable que contraure el xarampió si no estàs vacunat, i és extremadament probable que patir una reacció greu a la vacuna.

5.- VACUNAR-SE O NO, ÉS AQUESTA LA QÜESTIÓ?


5.1 a. Quines tres actituds de les famílies respecte a la vacunació descriu la infermera? Quins motius dona als pares i mares per vacunar els seus fills?
Els que volen vacunar segur, els que dubten i els que no volen vacunar.
5.1 b. Descriu els principis de la bioètica que s'apliquen a la vacunació.
Beneficiència, no maleficiència, autonomia i justicia.
5.1 c. Quins efectes adversos de les vacunes es descriuen al vídeo? S'ha demostrat alguna relació de la vacuna triple vírica amb l'autisme?
Pocs, principalment inflamacions i una mica de febre. No, no està demostrat.

6.- CAP A L'ERADICACIÓ DE LA SIDA          

1.1.Per què no és el mateix dir VIH que sida? Expliqueu-ho amb les vostres paraules.
El VIH és el virus que destrueix el sistema inmunitari mentras que el SIDA és la etapa final de la infecció.
1.2.Escriviu breument quina us sembla que és la causa que fa difícil el tractament de la malaltia i la seva eradicació.
Que sigui un tractament per a tothom, que s'hagi d'utilitzar una teràpia intensiva, que s'hagin d'eliminar els reservoris i que s'ha de donar amb una vacuna terapeutica.

Comentarios

Entradas populares de este blog

TASCA 4 LA NOSTRA PETJADA AL PLANETA

En aquesta tasca, parlarem sobre una presentació que van realitzar unes companyes de segon de batxillerat sobre diferents temes relacionats amb la contaminació. Per començar parlarem sobre els plàstics: PLÀSTICS Plàstic és el nom genèric i comú que se li dóna a una sèrie de substàncies d'estructura molecular i característiques físic-químiques semblants, la major virtut de les quals és comptar amb elasticitat i flexibilitat durant un interval de temperatures, permetent així el seu modelat i adaptació a diverses formes. Aquest nom prové de la seva eminent plasticitat, és a dir, la seva facilitat per a adquirir certes formes. Les aplicacions del plàstic són virtualment infinites: des de peces de recanvi per a aparells electrònics, elèctrics i industrials, com a aïllants, protectors, fonguis, amortidors, etc., fins a components del sector construcció com a canonades,  impermeabilizantes , aïllants, vidres, etc.  Un altre ús molt comú del plàstic és en la fabricació d'eines, j

NOTÍCIA MES DE DESEMBRE

SUBMERGIBLE PER A PORTAR HUMANS FINS AL LLOC MÉS PROFUND DE LA TERRA Aquesta nau xinesa, a càrrec d'enginyers del Centre de Recerca Científica de Vaixells de la Xina en  Wuxi , província de  Jiangsu , serà capaç d'enfonsar-se en el fons de l'abisme més profund dels oceans, les Fosses de les Mariannes, per a realitzar recerca. Enginyers xinesos ultimen el primer submergible tripulat del món capaç de realitzar recerques complexes en el fons de l'abisme més profund dels oceans, la Fossa de les Mariannes. H an assemblat l'estructura del submergible d'immersió profunda i actualment estan instal·lant equips en el seu interior. El seu objectiu és completar el submergible elèctric, que encara no s'ha nomenat, abans de cap d'any i després començar a realitzar proves en un llac en  Wuxi . Al 2021, el submergible serà lliurat a l'Acadèmia de Ciències de la Xina i s'utilitzarà per a dur a terme expedicions tripulades en la Fossa de les Mariannes

NOTICIA MES DE FEBRER

EL FUTUR DE LES LABORS HUMANITÀRIES  A mesura que pasa el temps, la tecnología va avançant, un exemple d'això és la serp robot que s'ha creat als Estats Units, capaç de realitzar divereses tasques. En la universitat  Johns  Hopkins als EUA, un grup d'enginyers mecànics han desenvolupat una serp robòtica que es mou amb gran rapidesa. Com si fos un animal real, el dispositiu és capaç de pujar tot tipus de superfícies d'una manera àgil i estable. S'espera, de fet, que els robots algun dia puguin ajudar a explorar terrenys inaccessibles, com els enderrocs acumulats després d'un terratrèmol. Permetrien ajudar en els rescats, que són situacions de risc. Els investigadors van estudiar en el laboratori com la serp comuna podia superar obstacles en forma de graons , provant amb diferents altures. Després, van dissenyar un robot compost per una sèrie de mòduls equipats amb rodes i un sistema de suspensió i amortiment, una solució que li pe