Ir al contenido principal

TASCA 5 LES VACUNES





En aquesta tasca, el tema que tractarem serán les vacunes. Per començar, al primer exercici haurem de indicar les vacunes que ens han ficat i seguidament haurem de contestar unes preguntes després d'haver mirat un video. Per acabar haurem de veure un video i contestar dues preguntes.

Una vacuna és una preparació destinada a generar immunitat adquirida contra una malaltia estimulant la producció d'anticossos.​ Normalment una vacuna conté un agent que s'assembla a un microorganisme causant de la malaltia i sovint es fa a partir de formes afeblides o mortes del microbi, les seves toxines o una de les seves proteïnes de superfície. 
1. CARNET DE VACUNES

Un carnet de vacunes és una llibreta on s'apunten totes les vacunes i altres aspectes que succeixen al llarg de la vida d'una persona.

El primer que haurem de fer será informar-nos sobre les vacunes que portem, fer-li una foto al nostre carnet de vacunes i explicar al nostre blog les vacunes que portem i indicar quina és la malaltia que produeix.
En el meu cas són les següents:

- DTPA: és una mescla de tres vacunes que immunitzen contra la diftèria, la tos ferina i el tètanus.
-Po: Anomenada de forma abreujada pòlio, o paràlisi infantil, és una malaltia infecciosa que afecta principalment el sistema nerviós. La malaltia la produeix el poliovirus. Es diu infantil perquè les persones que contreuen la malaltia són principalment nens. Es transmet de persona a persona a través de secrecions respiratòries


-Hib: és un polisacàrid usat com a bovina tipus conjugada, és a dir, unida a proteïnes transportadores, desenvolupada per a la prevenció de la malaltia contagiosa produïda pel bacteri

-MCC: és un bacteri que produeix infeccions greus, sobretot
meningitis (inflamació de les membranes que emboliquen el cervell i la medul·la espinal) i sèpsia (infecció
generalitzada) que poden provocar importants seqüeles i fins i tot la mort de la persona afectada.

-XRP: és una mescla de tres components virals atenuats, administrats per una injecció per a la immunització contra el xarampió, la parotiditis o galteres i la rubèola.
-HB: és una malaltia infecciosa del fetge causada pel virus de l'hepatitis B, caracteritzada per necrosi hepatocel·lular i inflamació. Pot causar un procés agut o un procés crònic, que pot acabar en cirrosi del fetge, càncer de fetge, insuficiència hepàtica, fatiga, febre, icterícia i fins i tot la mort.








2. QUÈ SÓN LES VACUNES


Mirarem el vídeo Vacunes: claus per la prevenció de la pàgina web de Xplore Health i respondrem les preguntes següents:

L'agent estimula el sistema immunològic del cos a reconèixer a l'agent com una amenaça, destruir-la i guardar un registre d'aquest, de manera que el sistema immune pot reconèixer i destruir més fàcilment qualsevol d'aquests microorganismes que trobi més endavant. Les vacunes s'usen amb caràcter profilàctic, és a dir, per a prevenir o minorar els efectes d'una futura infecció per algun patogen natural o "salvatge".

De quines malalties ens protegeix?
1. De quantes malalties s'ha vacunat el Biel fins ara?
El Biel és un noi de Barcelona que pateix d'asma i esta vacunat de 12 vacunes diferents.
2. Enumera els noms de les diferents malalties infeccioses que tenen vacuna i que surten al llarg del vídeo.
- Apòlio: és una malaltia infecciosa que afecta principalment el sistema nerviós. La malaltia la produeix el poliovirus. Es diu infantil perquè les persones que contreuen la malaltia són principalment nens. Es transmet de persona a persona a través de secrecions respiratòries o per la ruta fecal oral.​ La majoria de les infeccions de pòlio són asimptomàtiques.
- Malària: És una malaltia parasitària que involucra febres altes, esgarrifances, símptomes similars als de la grip i anèmia. La malària és causada per un paràsit. Es transmet als humans a través de la picada de mosquits anofeles infectats. Després de la infecció, els paràsits (anomenats esporozoítos) viatgen a través del torrent sanguini fins al fetge. Allí maduren i produeixen una altra forma de paràsits, anomenada merozoítos. Els paràsits ingressen en el torrent sanguini i infecten als glòbuls vermells.
- Xarampió: és una malaltia infecciosa exantemàtica com la rubèola o la varicel·la, bastant freqüent, especialment en nens, causada per un virus, específicament de la família paramyxoviridae del gènere Morbillivirus. Es caracteritza per les típiques taques en la pell de color vermell (exantema), així com la febre i un estat general afeblit. Si es presenten complicacions, el xarampió pot causar inflamació en els pulmons i en el cervell que amenacen la vida del pacient.
- VIH: són un espectre de malalties causades per la infecció causada pel virus de la immunodeficiència humana (VIH).​ Després de la infecció inicial, una persona pot no notar cap símptoma o bé pot experimentar un període breu de quadre tipus influença. Típicament, li segueix un període prolongat sense símptomes.8​ A mesura que la infecció progressa, interfereix més amb el sistema immunitari, augmentant el risc d'infeccions comunes com la tuberculosi, a més d'altres infeccions oportunistes i tumors que rarament afecten les persones amb un sistema immunitari indemne.Aquests símptomes tardans d'infecció es coneixen com a sida, etapa que sovint també està associada amb pèrdua de pes.
3. Quina malaltia s'ha erradicat gràcies a la vacunació?
S'ha erradicat l' Apòlio
Riscos de no vacunar-se i de fer-ho.
1. Quin símptoma molt greu pot causar la poliomielitis i en quants casos es dona? Quines conseqüències ha tingut la infecció en la Núria i la Zulay?
Provoca una paràlisi irreversible que es dóna en 1 de cada 200 casos. La Núria va haver de passar per quiròfan dues vegades, es va trencar el fèmur i ara va en cadira de rodes. La Zulay va haver de passar per quiròfan i per una dolorosa rehabilitació.
2. Com ha variat el nombre de casos de poliomielitis des que l'OMS va impulsar la campanya de vacunació?
S'ha reduït un 99% en tot el món.
3. Quins símptomes presenta el xarampió?
Febre alta, tos, granissada i fins i tot la mort.
4. Per què creus que es parla tant dels riscos al vídeo? Amb quins altres riscos es compara?
Com funcionen?
1. Com actuen les vacunes sobre el sistema immunitari?
Els virus i les bacteries utilitzen les nostres cèl·lules per propagar-se.
2. Quin benefici comunitari comporta la vacunació?
Que això fassi que dintre d'una mateixa comunitat sigui més difícil de contrair una enfermetat
3. Per què s'han tornat a donar casos de xarampió en els darrers anys?
Perquè hi ha gent que no es vacuna
De què es componen?
1. Quins components poden contenir les vacunes?
Proteïnes, patògens atenuats o inactivats o parts dels virus i bacteris que provoquen l'enfermetat.
2. Què és el tiomersal? Es pot considerar nociu?
Un compost que porta mercuri, com que s'utilitzen quantitats molt petites no es considera nociu.
Qui es vacuna i quan?
1. A quina edat es rep la majoria de les vacunes sistemàtiques? Per què?
Als 5 anys.
2. Quines persones menciona el vídeo que no poden vacunar-se? Com es poden protegir?
Els nounats, persones amb càncer o amb malaties cròniques. Rodejant-se de gent que està vacunada.
3. RECERCA ACTUAL EN VACUNES
Mireu el vídeos següent, amb què obtindreu informació d’un grup de recerca que treballen en el camp de les vacunes. Responeu a les preguntes que es formulen a continuació.
3.1 Quins avantatges comporten les VLP respecte al que s'utilitza en les vacunes actuals? Quines malalties poden ajudar a prevenir? Quines expectatives generen respecte al càncer?

Els avantatges que comporten les VLP respecte a les vacunes actuals són que amb les VLP és que pot prevenir la enfermetat o el virus fent que el cos anteriorment s'hagi immunitztzat a ella.
Poden ajudar a prevenir moltes malalties; pòlio, hepatitis B, grip...
Que encara no tenen cap VLP per al càncer però ho estàn investigant.

Les partícules com a-virus (VLPs) consisteixen de proteïnes virals derivades de les proteïnes estructurals d'un virus. En alguns casos aquestes proteïnes estan encastades dins d'una bicapa lipídica. Aquestes partícules s'assemblen al virus del qual deriven però manquen de l'àcid nucleic viral, la qual cosa significa que no són infeccioses. 
3.2.. Descriviu el procés d'obtenció de les VLP que explica la investigadora. En el cas d'una vacuna per al VIH, quines parts del virus triarien per generar la VLP i per què?

Els VLPs usats com a vacunes sovint són molt eficaces a provocar respostes immunes tant en el limfòcit T com en el limfòcit B. Les vacunes contra el virus del papil·loma humà i l'hepatitis B són les primeres basades en partícules com a virus aprovades per l'Administració de Drogues i Aliments (FDA).
Molts fongs contenen micovirus que no poden ser classificar com a veritables virus ja que manquen de la capacitat de ser transmesos en preparacions de cèl·lules. Això essencialment significa que no són infecciosos. No obstant això, estan normalment associats amb un genoma que sovint consisteix en l'RNA doblement trenat. En aquests casos es refereixen com a partícules com a virus. Són molt importants en fitopatologia, perquè s'ha demostrat que causa hipovirulencia en algunes espècies de fongs fitogenéticos.

Comentarios

Entradas populares de este blog

TASCA 4 LA NOSTRA PETJADA AL PLANETA

En aquesta tasca, parlarem sobre una presentació que van realitzar unes companyes de segon de batxillerat sobre diferents temes relacionats amb la contaminació. Per començar parlarem sobre els plàstics: PLÀSTICS Plàstic és el nom genèric i comú que se li dóna a una sèrie de substàncies d'estructura molecular i característiques físic-químiques semblants, la major virtut de les quals és comptar amb elasticitat i flexibilitat durant un interval de temperatures, permetent així el seu modelat i adaptació a diverses formes. Aquest nom prové de la seva eminent plasticitat, és a dir, la seva facilitat per a adquirir certes formes. Les aplicacions del plàstic són virtualment infinites: des de peces de recanvi per a aparells electrònics, elèctrics i industrials, com a aïllants, protectors, fonguis, amortidors, etc., fins a components del sector construcció com a canonades,  impermeabilizantes , aïllants, vidres, etc.  Un altre ús molt comú del plàstic és en la fabricació d'eines, j

NOTÍCIA MES DE DESEMBRE

SUBMERGIBLE PER A PORTAR HUMANS FINS AL LLOC MÉS PROFUND DE LA TERRA Aquesta nau xinesa, a càrrec d'enginyers del Centre de Recerca Científica de Vaixells de la Xina en  Wuxi , província de  Jiangsu , serà capaç d'enfonsar-se en el fons de l'abisme més profund dels oceans, les Fosses de les Mariannes, per a realitzar recerca. Enginyers xinesos ultimen el primer submergible tripulat del món capaç de realitzar recerques complexes en el fons de l'abisme més profund dels oceans, la Fossa de les Mariannes. H an assemblat l'estructura del submergible d'immersió profunda i actualment estan instal·lant equips en el seu interior. El seu objectiu és completar el submergible elèctric, que encara no s'ha nomenat, abans de cap d'any i després començar a realitzar proves en un llac en  Wuxi . Al 2021, el submergible serà lliurat a l'Acadèmia de Ciències de la Xina i s'utilitzarà per a dur a terme expedicions tripulades en la Fossa de les Mariannes

NOTICIA MES DE FEBRER

EL FUTUR DE LES LABORS HUMANITÀRIES  A mesura que pasa el temps, la tecnología va avançant, un exemple d'això és la serp robot que s'ha creat als Estats Units, capaç de realitzar divereses tasques. En la universitat  Johns  Hopkins als EUA, un grup d'enginyers mecànics han desenvolupat una serp robòtica que es mou amb gran rapidesa. Com si fos un animal real, el dispositiu és capaç de pujar tot tipus de superfícies d'una manera àgil i estable. S'espera, de fet, que els robots algun dia puguin ajudar a explorar terrenys inaccessibles, com els enderrocs acumulats després d'un terratrèmol. Permetrien ajudar en els rescats, que són situacions de risc. Els investigadors van estudiar en el laboratori com la serp comuna podia superar obstacles en forma de graons , provant amb diferents altures. Després, van dissenyar un robot compost per una sèrie de mòduls equipats amb rodes i un sistema de suspensió i amortiment, una solució que li pe