Ir al contenido principal

TASCA 1 L'UNIVERS

La primera tasca que farem a aquesta asignatura tracta sobre l'univers i termes relacionats amb ell.

L'UNIVERS

L'univers és la totalitat del continu espai temps en què es troba la humanitat, juntament amb tota la matèria i energia que conté. Es diu que la terra es va crear en l'instant en què va aparèixer tota la matèria i l'energia que tenim actualment en l'univers com a conseqüència d'una gran explosió. Aquesta postulació és obertament acceptada per la ciència en els nostres dies i comporta que l'univers podria haver originat fa entre 13.500 i 15.000 milions d'anys. 

Per començar, hem de saber que hi ha un munt de teories sobre la creació de l'univers, però hi ha algunes que objectivament semblen més realistes que d'altres, que són les seguents:

TEORIA DEL BIG BANG

És la teoria de l'univers més estesa avui dia entre la comunitat científica. Explica l'origen de l'univers (entès com a espaitemps) des d'un principi en el qual tota l'energia estava concentrada en un punt diminut d'una grandària més petita que un àtom.

TEORIA INFLACIONÀRIA

Continua amb el model de l'expansió còsmica proposat per la teoria del Big bang i, en aquest cas, el seu objectiu és donar una solució al problema de l'horitzó. El problema de l'horitzó és com es coneix en astronomia el problema plantejat per la distribució homogènia de matèria en l'espai còsmic.

TEORIA DEL ESTAT ESTACIONARI

Aquesta teoria sosté que l'univers és una entitat perfecta i que, malgrat estar en expansió, aquesta perfecció no varia gràcies a la creació constant de matèria. D'aquesta manera, la visió del cosmos per part d'un observador extern seria estacionària o constant, ja que l'univers sempre tindria el mateix valor des d'una relació de densitat i espaitemps.

TEORIA DEL UNIVERS OSCILANT

La teoria de l'univers oscil·lant proposa un univers canviant en processos cíclics. Aquests processos cíclics estarien composts per un Big bang, seguit d'una expansió que acabaria finalment en un Big Crunch, que donaria al seu torn un nou Big bang i l'univers començaria de nou. Es tracta d'una teoria que, actualment, la major part dels astrònoms han descartat, encara que encara continua sent una teoria bastant discutida.

TEORIA DE LA CREACIÓ

L'última de les teories de l'univers que ha estat proposada és la teoria de la Creació. Aquesta teoria procedeix d'àmbits més pròxims a la religió o la filosofia i es pot presentar de formes variades. En tots els casos, es basa en que l'origen de l'univers no estaria en si mateix, sinó en una entitat externa a aquest que, en la majoria de les vegades, se'l denomina Déu. Encara que es tracta d'una teoria que no pertany en exclusiva a una religió.

CINTURÓ D'ASTEROIDES

Un cinturó d'asteroides és una regió del sistema solar compresa aproximadament entre les òrbites de Mart i Júpiter. Alberga multitud d'objectes astronòmics de formes irregulars, denominats asteroides, i al planeta nan Ceres. Aquesta regió també es denomina cinturó principal amb la finalitat de distingir-la d'altres agrupacions de cossos menors del sistema solar, com el cinturó de Kuiper o el núvol de Oort.

Cinturó de Kuiper

El cinturó de Kuiper és un disc circunestelar que orbita al voltant del Sol. Rep el seu nom en honor a Gerard Kuiper, qui va predir la seva existència en 1951, 41 anys abans de les primeres observacions d'aquests cossos, en 1992. Pertanyen al grup dels anomenats objectes transneptunianos. Els objectes descoberts fins ara posseeixen grandàries de 100 i 1.000 quilòmetres de diàmetre. Es creu que aquest cinturó és la font dels cometes de curt període. El primer d'aquests objectes va ser descobert en 1992 per un equip de la Universitat de Hawaii.

Núvol de Oort

Un núvol esfèric d'objectes transneptunianos que es troba en els límits del sistema solar, gairebé a un any llum del Sol, i aproximadament a un quart de la distància del Sol a Pròxima Centauri, l'estrella més pròxima al nostre sistema solar. Les altres dues acumulacions conegudes d'objectes transneptunianos, el cinturó de Kuiper i el disc dispers, estan situades unes cent vegades més prop del Sol que el núvol de Oort. Segons algunes estimacions estadístiques, el núvol podria albergar entre un i cent bilions d'objectes, sent la seva massa unes cinc vegades la de la Terra.



Algunes de les aportacions de les ciències de l'espai al coneixement de la natura són:

-la curiositat enfront d'un fenomen nou o a un problema inesperat

- l'interès pel relatiu a l'ambient i la seva conservació

- l'esperit d'iniciativa i de tenacitat

- la confiança de cada adolescent en si mateix

- la necessitat de cuidar del seu propi cos

- l'esperit crític, que suposa no acontentar-se amb una actitud passiva enfront d'una «veritat revelada i inqüestionable»

- la flexibilitat intel·lectual

- el rigor metòdic

- l'habilitat per a manejar el canvi, per a enfrontar-se a situacions canviants i problemàtiques

- l'estima del treball investigador en equip

- el respecte per les opinions alienes, l'argumentació en la discussió de les idees i l'adopció de postures pròpies en un ambient tolerant i democràtic.








-Una galàxia és un conjunt d'estrelles, núvols de gas, planetes, pols còsmica, matèria fosca i energia units gravitatòriament en una estructura més o menys definida.

-Un estel, és un astre massiu i lluminós format per plasma, que es manté en equilibri per mor de la seva pròpia gravetat, de forma semblant a l'equilibri hidroestàtic. Durant almenys una part de la seva vida, una estrella brilla a causa de la fusió termonuclear d'hidrogen en heli que té lloc al seu nucli, alliberant energia que travessa el seu interior i després la irradia cap a l'espai exterior.

-Un planeta és un astre sense llum pròpia que gira al voltant d'un estel; és abastament massiu per tenir forma esfèrica, o quasi esfèrica; i és l'element principal dins la seva òrbita.





Bibliografia: 
-https://ca.wikipedia.org/wiki/Univers
-https://www.universidadviu.es/teorias-del-universo-origen-evolucion/
-https://ca.wikipedia.org/wiki/Origen_de_l%27Univers
-https://es.wikipedia.org/wiki/Cinturón_de_asteroides
-https://es.wikipedia.org/wiki/Nube_de_Oort
-https://es.wikipedia.org/wiki/Cinturón_de_Kuiper
-https://ca.wikipedia.org/wiki/Planeta
-https://es.wikipedia.org/wiki/Estrella
-https://es.wikipedia.org/wiki/Galaxia
-https://www.oei.es/historico/oeivirt/curricie/curri01.htm

Comentarios

Entradas populares de este blog

TASCA 4 LA NOSTRA PETJADA AL PLANETA

En aquesta tasca, parlarem sobre una presentació que van realitzar unes companyes de segon de batxillerat sobre diferents temes relacionats amb la contaminació. Per començar parlarem sobre els plàstics: PLÀSTICS Plàstic és el nom genèric i comú que se li dóna a una sèrie de substàncies d'estructura molecular i característiques físic-químiques semblants, la major virtut de les quals és comptar amb elasticitat i flexibilitat durant un interval de temperatures, permetent així el seu modelat i adaptació a diverses formes. Aquest nom prové de la seva eminent plasticitat, és a dir, la seva facilitat per a adquirir certes formes. Les aplicacions del plàstic són virtualment infinites: des de peces de recanvi per a aparells electrònics, elèctrics i industrials, com a aïllants, protectors, fonguis, amortidors, etc., fins a components del sector construcció com a canonades,  impermeabilizantes , aïllants, vidres, etc.  Un altre ús molt comú del plàstic és en la fabricació d'eines, j

NOTÍCIA MES DE DESEMBRE

SUBMERGIBLE PER A PORTAR HUMANS FINS AL LLOC MÉS PROFUND DE LA TERRA Aquesta nau xinesa, a càrrec d'enginyers del Centre de Recerca Científica de Vaixells de la Xina en  Wuxi , província de  Jiangsu , serà capaç d'enfonsar-se en el fons de l'abisme més profund dels oceans, les Fosses de les Mariannes, per a realitzar recerca. Enginyers xinesos ultimen el primer submergible tripulat del món capaç de realitzar recerques complexes en el fons de l'abisme més profund dels oceans, la Fossa de les Mariannes. H an assemblat l'estructura del submergible d'immersió profunda i actualment estan instal·lant equips en el seu interior. El seu objectiu és completar el submergible elèctric, que encara no s'ha nomenat, abans de cap d'any i després començar a realitzar proves en un llac en  Wuxi . Al 2021, el submergible serà lliurat a l'Acadèmia de Ciències de la Xina i s'utilitzarà per a dur a terme expedicions tripulades en la Fossa de les Mariannes

NOTICIA MES DE FEBRER

EL FUTUR DE LES LABORS HUMANITÀRIES  A mesura que pasa el temps, la tecnología va avançant, un exemple d'això és la serp robot que s'ha creat als Estats Units, capaç de realitzar divereses tasques. En la universitat  Johns  Hopkins als EUA, un grup d'enginyers mecànics han desenvolupat una serp robòtica que es mou amb gran rapidesa. Com si fos un animal real, el dispositiu és capaç de pujar tot tipus de superfícies d'una manera àgil i estable. S'espera, de fet, que els robots algun dia puguin ajudar a explorar terrenys inaccessibles, com els enderrocs acumulats després d'un terratrèmol. Permetrien ajudar en els rescats, que són situacions de risc. Els investigadors van estudiar en el laboratori com la serp comuna podia superar obstacles en forma de graons , provant amb diferents altures. Després, van dissenyar un robot compost per una sèrie de mòduls equipats amb rodes i un sistema de suspensió i amortiment, una solució que li pe